Thomas Sandal Hansen Direktør Hedegaard Nordic

Hedegaard Nordic: Midt i Nationalpark Thy gemmer der sig en spændende virksomhed med en lang historie

Hedegaard Nordic beskæftiger 11 ansatte, der køber og sælger grov-træ til fx trælaster, palleproducenter og industrivirksomheder. Samtidig køber og eksporterer de materialer til bygge- og VVS-projekter i Grønland.

Men hvordan er en virksomhed endt i et nedlagt savværk, mens de forarbejder træ og eksporterer blandt andet fjernvarmerør til Grønland? Ja, det er den klassiske købmandsfortælling, hvor man gennem årene både udvikler og begrænser sig, dyrker nye muligheder og ender med særligt én central kompetence, der går på tværs af det hele: Handel

-Vi ved noget om træ, og vi ved noget om VVS. Men vi ved først og fremmest noget om handel. Har kunderne et behov, er det noget, der er svært at skaffe og skal det bruges i store mængder? Så er vi i vores es, det er hér, vi har vores berettigelse, fortæller Thomas Sandal Hansen, Direktør

Historien begynder i Thisted med en købmandsgård, der udviklede sig til en tømmerhandel og blev til en handelsvirksomhed med import og salg af stammer fra Estland. De landede på Synopal Havn i Thisted. Senere blev det brædder fra Sverige og Finland. I 2016 kom der flere med i ejerkredsen med ekspertise inden for VVS- og byggeprojekter i Grønland. Det ene tog det andet, man ansatte to nye medarbejdere, og det er i dag gået hen og blevet et vigtigt ben i forretningen.

På Grønland gælder helt andre parametre

Forretningen på Grønland er projektbaseret. Når en håndværker vinder et udbud, vinder Hedegaard Nordic ordren med at indkøbe de nødvendige byggematerialer til projektet, og her gælder særligt to parametre:

- Vi skal levere til tiden, og vi skal levere det hele på én gang. Der er ekstremt vejr og kun lyst 4-5 måneder om året. Mangler der noget, er der stor risiko for, at projektet først kan gennemføres året efter. Derfor skal man kunne regne med os, og det kan man, fortæller Thomas.

Hedegaard Nordic

Potente markedskræfter

Med køb og salg af træ er der potente markedskræfter på spil. Træ er en vigtig råvare på verdensmarkedet, udbud og efterspørgsel svinger markant og alt fra krigen i Ukraine, borebiller, der udsletter hele skove og indenrigspolitik, der sætter mål for landenes skovplantager spiller ind.

- Det er et arbejdsklima, der passer os rigtig godt. Vi har et stort netværk til de forskellige savværker og er rigtig gode til at få tingene til at lykkes, når efterspørgslen i perioder falder. Det er ikke alle savværker, der kan levere det hele altid, så man skal vide, hvor man skal kigge hen, fortæller Thomas.

Hedegaard Nordic

Vi skal være et værdiskabende mellemled

Det er svært at tale om mellemled uden også at tale om at være fordyrende. Noget som Hedegaard Nordic er enormt opmærksomme på. Men med pleje af de rigtige kontakter og næse for det gode købmandskab sikres lave priser og leveringssikkerhed til kunderne. Samtidig øger de fokus på forarbejdningen af træ.

- Vi vil gerne gøre endnu mere ved det træ, vi modtager, så vi sparer arbejdsgange for vores kunder og kan gøre det attraktivt at outsource dén del af opgaven til os. Matchet mellem at bibeholde volumen og forarbejde træet er noget, vi kigger mere ind i, fortæller Thomas.

Samarbejdet med Sparekassen Thy

I forbindelse med at Thomas Sandahl Hansen gik ind i virksomheden var der brug for en ny finansieringsmodel, og her faldt valget på Sparekassen Thy:

- Sparekassen Thy forstår vigtigheden af at skabe rum for, at vi kan vækste på den rigtige måde. Vi har fået en skræddersyet løsningsmodel, der giver de bedste betingelser for at virksomheden kan udvikle sig – og så forstår de at sætte sig ind i vores branche og er derfor godt forberedte på, hvilke behov, der melder sig for os fremadrettet”, afslutter Thomas Sandal Hansen.

Hedegaard Nordic