Rentetilpasning, par i sofa

Skal du have ny rente på dit F3- eller F5-lån fra 1. januar 2023?

Er du en af de 13.000 boligejere i Totalkredit, der skal have ny rente på dit F3- eller F5-lån fra 1. januar 2023, er der god grund til at læse med her.

Boligejerne skal vænne sig til, at tiden med de meget lave renter er forbi. I hvert fald i denne omgang. Renterne er steget markant i 2022, og der er udsigt til en højere rente ved rentetilpasningen 1. januar 2023.

Når dit lån skal refinansieres, er det oplagt at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi. Det er nemlig langt det nemmeste og billigste tidspunkt, hvis du ønsker at ændre lånet.

Fristen for at ændre dit lån er inden 31. oktober 2022

Er du glad for det lån, du har i dag, behøver du ikke gøre noget. Så får du automatisk en ny rente 1. januar 2023. Ønsker du omvendt at ændre på dit lån – eller er du i tvivl – så tag fat i din rådgiver i dit pengeinstitut i god tid inden 31. oktober 2022, der er fristen for at ændre dit lån.

Ydelsen stiger for F3- og F5-lån

Renterne er i dag højere, end de var, da du sidst fik rentetilpasset dit lån for tre eller fem år siden. Det betyder, at din månedlig ydelse efter skat stiger 580 kroner, hvis du har et F3-lån på 1 million kroner. Har du et F5-lån, stiger din ydelse efter skat 570 kroner. Der skal altså sættes flere penge af i dit månedlige budget til at betale dit boliglån, end du har været vant til.

Renterne på blandt andet F3- og F5-lån er steget markant siden nytår. Inflationen er steget til et niveau, vi ikke har set i mange år. Krigen i Ukraine har yderligere presset inflationen op, fordi den har fået priserne på energi til at stige markant. De finansielle markeder indregner derfor, at nationalbankerne i det kommende år vil
stramme pengepolitikken ved at forhøje deres styringsrenter for at få inflationen under kontrol.

Har du det rigtige lån?

Hvis du er bekymret over udsigten til stigende renter, bør du tale med din rådgiver i dit pengeinstitut. Der er mange muligheder for at få et lån med den profil, du er mest tryg ved.

 

Graf rentetilpasning