Vaskemaskine

Spar på energien: Det er alle de små ting, der gør den store forskel

Vi mærker alle de høje priser på både brændstof, varme og el lige nu, og det kan ses på de månedlige udgifter og aconto-regninger.

Vi har samlet en masse gode råd om energibesparelser her i artiklen, så du kan tage toppen af prisstigningerne ved at nedsætte dit forbrug.


Spar på vand og varme

 1. Sænk temperaturen i huset

  Sætter du temperaturen ned med bare én grad, kan du bare omkring 5% på din varmeregning ifølge sparenergi.dk. Dog er det vigtigt, at du holder temperaturen over 18 grader af hensyn til fugt. Mange opvarmer til op mod 21-22 grader i vinterperioden, så der er rig mulighed for at tage en varm trøje og et par hjemmesko på og skrue et par grader ned, uden det går udover indeklimaet i dit hus.
 2. Spar på det varme vand

  Tag kortere – og måske lidt koldere bade. Du kan med fordel overveje at skifte nogle af de ugentlige bade ud med en gammeldags vask med vaskeklud fra top-til-tå foran håndvasken. En almindelig bruser bruger mellem 10-20 liter vand i minuttet, så du sparer hurtigt mange liter varmt vand.
 3. Hold døren lukket mellem kolde og varme rum

  På den måde bruger du ikke unødig energi, når dine termostater forsøger at udligne forskellen
 4. Indstil dine termostater ens

  Der bruges mere energi, når temperaturen farer op og ned, så du kan med fordel indstille dine radiatorer og termostater ens i de rum, du opvarmer.
 5. Træk gardinerne for om aftenen, og fra igen om morgenen

  I dagtimerne får du varme foræret fra solen, men om natten er det en god idé at trække gardinerne for, så du mindsker varmetab gennem vinduerne.

 6. Indkøb en perlator og en sparebruser

  En perlator koster helt ned til 20 kroner. Den sættes på vandhanen, hvor den blander vandet med luft, så strålen virker større og du på den måde sparer vand, hver gang du åbner hanen. En sparebruser er et vandbesparende brusehoved, der bruger færre liter vand pr. minut. I dag kan du få sparebrusehoveder, hvor det ikke mærkes, at der bruges mindre vand.

Spar på dit forbrug af el

 1. Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op

  Ifølge Samvirke fylder danskerne kun vaskemaskinen op med cirka 3,5 kilo tøj, selvom der i de fleste tromler er plads til 7 eller 8 kilo. Der kan derfor være penge at spare ved at fylde maskinen helt op. Det gælder også opvaskemaskinen. Tag de store ting i hånden, og vent med at sætte den i gang indtil den er fuld.
 2. Brug ECO-programmet

  Med de høje elpriser kan spørgsmålet melde, sig om det nu giver mening at bruge ECO-programmet på eksempelvis opvaske- eller vaskemaskinen, da disse programmer typisk tager længere tid. Men det store energiforbrug ved opvask og vask kommer af at varme vandet op, og derfor bruger ECO-programmet stadig mindre strøm end nogle af de andre vaskeprogrammer.

  Her kan du desuden yderligere spare penge, hvis du timer vaskene til de tider på dagen, hvor strømmen er billigst. Langt de fleste moderne maskiner kan du i dag tidsindstille.
 3. Vask ved lavere grader

  Det kan godt svare sig at skrue ned for temperaturen, når du vasker tøj. Når du skruer temperaturen ned til 30 grader, bruger du typisk kun halv så meget el, som ved en 40-graders vask. Der findes vaskepulver, som er specielt egnet til vask ved lave temperaturer, ligesom der kan købes bakteriedræber, der kan tilføjes vaske ved lave temperaturer.
 4. Skift til LED-pærer - vær opmærksom på dine indbyggede spots

  De gamle glødepærer og halogen-spots er noget, der trækker elregningen op. Det er hurtigt tjent ind at skifte dem ud, og det er et nemt sted at sætte ind i forhold til at få dit elforbrug ned.
 5. Tænd kun lyset i de rum, hvor du opholder dig

  Selvom lys er lig med hygge i de mørke vintermåneder, er det en god idé at få nye vaner omkring belysning. Belysning udgør ifølge Samvirke 12% af en gennemsnitlig husstands elforbrug, så her er noget at hente ved at holde lyset slukket i de rum, hvor du ikke opholder dig.
 6. Lav mad med mindre forbrug

  Madlavningen udgør cirka 13% af en husstands samlede elforbrug. Her er der også små fifs til, hvordan du kan holde dit forbrug nede. Det handler om at udnytte for- og eftervarmen på ovnen (og i øvrigt bruge ovn så lidt som muligt), og at bruge låget på dine gryder og pander.


N.B. Ovenstående råd er fundet på www.sparenergi.dk og www.samvirke.dk, 

Pige-i-sengen-med-hue-og-bog

Vinteren 2022 kan blive kold

Med udsigt til de fortsatte tårnhøje priser på varme og el, kan det blive en meget hård vinter, vi går i møde.  Som nævnt i artiklen, kan du med fordel sænke temperaturen i hjemme. Der er mange penge at spare, og så længe du holder temperaturen over 18 grader, kan du med fordel klæde dig lidt varmere på.