Pension gennem arbejdet er ikke altid nok
Langt de fleste har en pensionsordning gennem deres arbejde, der helt automatisk indbetaler en procentdel af lønnen til en pensionsordning. Automatikken giver en tryghed, men det kan også give en falsk tryghed, fordi man ikke for alvor får sat sig ind i om den arbejdsgiverbetalte pension er tilstrækkelig.
Faktisk betaler omkring halvdelen af danskerne selv ekstra ind til deres pension. De har taget stilling til niveauet i deres arbejdsgiverbetalte pension og vurderet, det var nødvendigt at spare ekstra op. Men hvad med resten?
- Afhængig af hvor gunstige vilkår, du har i dit arbejdsliv, vil det for mange være en rigtig god idé at spare op ved siden af. Arbejdsmarkedspensionen dækker ofte kun en del af det, man har brug for som pensionist. Ved at spare op ved siden af, sikrer man sig at kunne forsætte samme livsstil og livskvalitet, når man går på pension, fortæller pensionsrådgiver Bodil Nørgaard.
Vigtigt at starte tidligt
Det er særligt de yngre medarbejdere, der udelukkende beror sig på deres arbejdsgiverbetalte pension. Men kigger man på aldersgrupperne helt op til 59 år, er der cirka en femtedel, der ikke sparer op ved siden af. Det viser en undersøgelse fra Wilke fra 2023.
- Jo senere man kommer i gang, jo større efterslæb er der også, så det er kun en fordel at starte tidligt, fordi renter og renters rente arbejder for dig over tid. Men uanset hvor man er i livet, er det altid en god idé at kigge på om ens pensionsopsparing er tilstrækkelig, forklarer Bodil Nørgaard.
Opsparingsbehov afhænger af din uddannelse og indkomst
Hvor meget du skal spare op, afhænger af din indkomst og uddannelsesniveau, og hvornår du træder ind på arbejdsmarkedet. Som mellemlønnet eller faglært med en mellemlang uddannelse hedder tommelfingerreglen, at 12-15% af din løn skal gå til pension. Hvis du er højtlønnet med en lang uddannelse, bør du sigte mod at indbetale omkring 15-18% af din løn.
Ekstra opsparing giver frihed ift. din ønskede pensionsalder
Der er flere klassiske pensionsopsparinger, men også andre muligheder for at lægge penge til side. Og det giver i sidste ende fleksibilitet og frihed, hvis du ønsker at stoppe med at arbejde tidligere end det, der er lagt op til fra politisk side.
Bodil Nørgaard forklarer: Opsparing er jo opsparing, uanset om det er pensionsopsparing eller andre opsparingsformer. Vi tager hensyn til de forskellige niveauer af beskatning og udbetalingsmuligheder, og hvad der passer til den enkeltes behov, temperament og den økonomiske situation. Ved at spare op ved siden af, får du indflydelse på, hvornår du vil stoppe med at arbejde, og det er noget, der betyder meget for mange af vores kunder.
Kom godt i gang
Det første skridt er at få et overblik over din nuværende pensionsopsparing. Du kan læse mere om mulighederne for opsparing af pension gennem Sparekassen Thy og booke et møde med en pensionsrådgiver her.